Over Camminare
Contact Over CamminareWerkgebiedHome

Camminare

Wandelsport en het Italiaanse “Camminare!”:

Wandelen is mijn grote passie! Sinds 2004 ben ik actief in de wandelsport. Buiten zijn, frisse lucht, (zon)licht en de nodige beweging om actief, gezond en fit te blijven, dragen bij aan dit wandelplezier. Én: als je wandelt, ga je vooruit! Het sociale aspect – in verenigingsverband – is eveneens een belangrijke motivatie. Daarnaast zit er ook een prestatiegerichte kant aan. Ik loop lange afstandswandelingen, zoals de 80 van de Langstraat (Waalwijk) en de Kennedymars in Someren en sinds 2019 is daar de Nijmeegse Vierdaagse bij gekomen. Dat vraagt het nodige doorzettingsvermogen en het volbrengen geeft een kick en veel voldoening. De vakanties in Noord-Italië zijn niet compleet als ik niet enkele pittige bergwandelingen gemaakt heb.

Irma Idro

Geïnspireerd door deze bergwandelingen in Italië, is de naam “Camminare” voor mijn onderneming ontstaan. Dit betekent zoveel als “Lopen!” of “Kom, we gaan!” en deze opmerking werd door mijn Italiaanse berggids Ugo regelmatig gebruikt om de groep op gang te krijgen en te houden. Dankbaar ben ik voor deze indrukwekkende wandelervaringen en mooie herinneringen. Voor mij is en was Ugo een voorbeeld als gids en coach. Het lijkt mij een mooi streven om met mijn onderneming “Camminare” zo het projectleiderschap vorm te geven en tevens als interimmanager op die manier situationeel leiding te geven:

Ugo was een kanjer, goed op de hoogte van het gebied, rustig en met humor leidde hij je over ruige bergpaden, steil, langs afgronden en kloven. Als het spannend werd maakte hij een relativerend grapje in enkele Engelse of Duitse woorden. Ugo was een diesel, maar alert en hij bracht iedereen veilig naar de top. We aten pasta in een rifugio, vierden de prestatie soms zelfs met een wijntje en dronken vervolgens koffie met verse melk van de geit.

Weer terug naar beneden was het soms nog uitdagender, maar ook dan bewaarde hij de rust in de groep, zorgde dat we bij elkaar bleven, terwijl de vermoeidheid toesloeg. Ugo bracht ons veilig en wel weer terug, een waardevolle ervaring rijker.

Ugo is enkele jaren geleden gestorven aan kanker, kort ervoor was ik nog in Italië en toevallig zag ik hem en heb ik bewust afscheid kunnen nemen. Hij was tegen de 70 jaar. Ik had er veel moeite mee dat zo'n -tot voor kort nog- vitale en sterke man, zo moest eindigen.

Hij had altijd twee uitspraken. Als je vroeg: "Hoe ver is het nog?", of: "Hoe lang duurt het voordat we er zijn?" Was steevast zijn antwoord: "Twenty minutes!" Ongeacht de duur of afstand. Na een rust of als we te lang treuzelden, riep hij "Camminare!" Wat zoveel betekende als "Kom op, lopen!" of "We gaan!"

Dankbaar dat ik Ugo heb mogen kennen en dat ik heb mogen meemaken wat ik daar tijdens de wandelingen in Italië meegemaakt heb, spelen al deze aspecten bij de keuze van mijn bedrijfsnaam mee. De wandelsport in Nederland. De mooie herinneringen aan de wandelingen in de Italiaanse bergen en de manier waarop Ugo gids was.

Als projectmanager wil ik dit gevoel ook in een organisatie brengen: Een gids die overzicht heeft, die je houvast, structuur en vertrouwen geeft en die de weg mee uitstippelt naar de bestemming. Onderweg de risico's inschat en gaandeweg in het project advies geeft, overlegt en voorstellen doet tot bijsturing en besluitvorming. Iemand die, als het tijd is om voort te gaan, roept "Camminare!" en zo de voortgang erin houdt en de hele groep tijdig op de bestemming brengt. De wandelgids leidt en begeleidt, maar lopen moet iedereen zelf, anders kom je niet gezamenlijk op je bestemming. Dat laatste doet een beroep op mijn coachende vaardigheden om te stimuleren en motiveren.

© 2020-2021 Camminare